Wij versturen geen pakketten vanaf zaterdag 21-12 t/m woensdag 1 januari ivm Eindejaarssluiting. Stuur ons een mailtje als u een voorraad fiets wilt reserveren. Tussendoor wordt dit wel gecontroleerd!

Filter

close

Bij ons in de winkel vindt u een uitgebreid assortiment produkten van BORN, MULEBRAR, SIS, ZIPVIT EN W-CUP.

  • Doeltreffend drinken: Fysieke inspanningen gaan samen met verlies van water en zweet. Indien je dit niet aanvult, droogt je lichaam uit. De eerste tekens van uitdroging zijn: krampen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, prestatievermindering.
  • De aangepaste brandstof: Koolhydraten zijn voor de sporter de belangrijkste energiebron. Wanneer je tussen en tijdens je inspanningen niet voldoende koolhydraatrijk eet of drinkt, geraakt je tank leeg en vermindert je prestatieniveau. Het gebruikt van extra koolhydraten (+/- 60g/uur) tijdens inspanningen van langer dan twee uren, zorgt ervoor dat het fenomeen van de "klop van de hamer" uitblijft.
  • Doeltreffend recupereren: Maximale prestaties kunnen slechts neergezet worden nadat het lichaam maximaal is hersteld van de eerder geleverde prestatie. Onvoldoende herstel leidt tot vermindering van prestaties en blessures.
   
 
Energieverbruik tijdens sport
Als u sport heeft u meer energie nodig. Daarnaast worden er verschillende voedingsstoffen aangesproken tijdens inspanning, afhankelijk van de intensiviteit van de training.
 
 
sport Specifiek Kjoules (#) Kcal (#)
fietsen
 

 

 
16-19,2 km per uur 16,8 4
19,2-22,4 km per uur 33,6 8
25,6-30 km per uur 50,4 12
(#) kJoules en kcal zijn per kg lichaamsgewicht per uur
 
Sportvoeding en koolhydraten voor, tijdens en na de training
Aan sporters wordt over het algemeen geadviseerd om een koolhydraatrijke voeding te eten. Koolhydraatrijk betekent dat 60 % van de hoeveelheid energie afkomstig is van koolhydraten. Stel: een persoon heeft een energiebehoefte van 3000 kcal per dag. Zestig procent daarvan is 1800 kcal, dat is 450 gram koolhydraten (1 gram koolhydraten = 4 kcal). Om dit voor elkaar te krijgen moeten er veel koolhydraatrijke voedingsmiddelen worden gegeten.

Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron om intensief te kunnen sporten. Hoe intensiever je gaat sporten, hoe meer energie je verbruikt die afkomstig is van koolhydraten.
Daarnaast kun je door veel koolhydraten te eten je glycogeenvoorraad aanvullen of laten toenemen. Een grotere glycogeenvoorraad betekent dat je intensieve sporten langer kan volhouden.
 

Voor de training:
Dit zijn algemene adviezen, betekent dat voor individuele sporters andere adviezen kunnen gelden.

Ruim twee uur voor een intensieve training kun je nog een (grote, maar niet te vette) maaltijd eten. Daarna wordt geadviseerd om niet teveel te eten, sporters kunnen daar tijdens de training of wedstrijd last van krijgen. Een standaardregel in deze is: uitproberen! Probeer onder zoveel mogelijk dezelfde (trainings)omstandigheden eens anders te eten en bekijk waar je je het beste bij voelt.
 
 
Tijdens de training
Dit zijn algemene adviezen, betekent dat voor individuele sporters andere adviezen kunnen gelden.

Als je niet zo intensief sport verbrand je voornamelijk vetzuren. Het lichaam heeft over het algemeen voldoende voorraad om erg lang te kunnen trainen. Een kilo vet bevat 7000 kcal, hier kan een gemiddeld persoon van 70 kg ongeveer 25 uur op lopen ( 6 km per uur).
Als je wel intensief sport zul je koolhydraten gaan verbranden tijdens de training, deze glycogeen voorraad is het lichaam wel beperkt. Als je langer traint dan 45 - 60 minuten, is het verstandig om tijdens de sport extra koolhydraten te eten. Begin hiermee al in het begin van de training. Bedenk dat je maag niet meer dan ongeveer 60 gram koolhydraten per uur doorlaat, dus meer dan 60 gram koolhydraten per uur is niet zinvol.
Stel: 1 uur intensief sporten voor een persoon van 70 kg: energieverbruik ongeveer 800 kcal, kost ongeveer 200 gram koolhydraten. Stel dat er in een sportdrank 8 gram koolhydraten per 100 ml zitten, dan is een blikje van van 330 ml ongeveer voldoende voor 25 gram. Tijdens de training kun je dan in totaal 2 blikjes drinken om koolhydraten. Als je de glycogeenvoorraad goed aan wilt vullen, zul je koolhydraten na de training innemen.
 

Na de training:
Dit zijn algemene adviezen, betekent dat voor individuele sporters andere adviezen kunnen gelden.

De eerste twee uur na de training neemt je lichaam veel koolhydraten op doordat bepaalde hormonen in die uren juist actief zijn. In het bovenstaande voorbeeld zul je dus nog wat koolhydraten aan moeten vullen. Een sportdrank waarin 15 gram koolhydraten zitten kun je na de training drinken, levert per blikje (330 ml) ongeveer 50 gram koolhydraten. Je kunt er dan voor kiezen om koolhydraatrijke voedingsmiddelen te eten, of sportdranken te drinken
 
 
 
 
Koolhydraatopname voor en tijdens de training
 
Koolhydraatopname voor training
Als je 15-20 minuten voor de training koolhydraten eet gaat je lichaam insuline produceren om de glucose vanuit de bloed de cellen in te krijgen. Als je met een hoog insulinegehalte aan de training begint, en je verbruikt glucose tijdens de training, kan het zijn dat je een redelijk laag bloedglucosegehalte krijgt tijdens de training. Dit gebeurt alleen bij mensen die hier gevoelig voor zijn!! Wat je kunt doen is net voor de training koolhydraten eten, dus 5 minuten van tevoren bijvoorbeeld. Hierdoor krijg je geen insulinepiek, aangezien deze pas na langere tijd kan ontstaan.
 
Koolhydraatopname tijdens training
Als je intensief sport, langer dan 45 minuten, spreek je een groot deel van je glycogeenvoorraad aan. Probeer dan tijdens de training iets te drinken met koolhydraten. Afhankelijk van de intensiteit van je sport kun je kiezen voor een sportdrank of voor een andere drank zoals vruchtensap of limonade. Om hierin een keuze te maken kun je onder sportdrank verder lezen.
 
 
 
Sportdranken
Om de hoeveelheid vocht aan te vullen tijdens of na het sporten is er keuze uit veel verschillende soorten dranken. Je kunt water, mineraalwater of vruchtensappen drinken, daarnaast speciale dranken die bedoeld zijn voor sporters zoals isotone, hypotone en hypertone dranken. Ook zijn aan sommige dranken bepaalde stoffen toegevoegd zoals cafeine of taurine. Door de bomen is het bos soms niet meer zichtbaar
 
 
Sportvoeding en vocht
Tijdens het sporten kunt u veel vocht verliezen. Een gevolg hiervan is een verminderd prestatievermogen. Dit is een reden om het vochtverlies aan te vullen.
Stel, je hebt anderhalf uur getraind, veel getranspireerd, tussendoor een bekertje water gedronken en na afloop nog een paar slokken water uit de kraan. Je hebt geen dorst meer dus waarschijnlijk voldoende gedronken. Stel je jezelf wel eens de vraag of je voldoende gedronken hebt?
 
Wat informatie over het aanvullen van vocht, voor, tijdens en na een training.
Tijdens een training verliest iedereen vocht. Dit heeft een belangrijke functie, namelijk om warmte te verliezen waardoor de lichaamstemperatuur niet te veel stijgt.
De hoeveelheid vocht die iemand verliest is afhankelijk van een aantal factoren. De ene persoon transpireert meer dan de ander. Hoe intensiever je traint, hoe meer vocht je zult verliezen. Ook een hoge omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid spelen een rol. Tijdens een zware training op een warme zomerdag kan iemand wel 2 liter per uur verliezen.
 
 
 
Hoeveel vocht verlies je nu tijdens een training?
Je kunt dit zelf inschatten door je gewicht voor en na de training te meten. Het gewichtsverschil is het verlies aan vocht. Door dit een paar keer te meten tijdens de training, kun je dit inschatten.
 
Voorbeeld:
Voor de training weeg je 70,0 kg. Na de training weeg je 69,5 kg. Het verschil is 0,5 kg, dit komt overeen met een halve liter vocht. Tijdens de training heb je een halve liter water gedronken. Dit betekent dat het totale vochtverlies 1liter is.
 
 
Hoeveel vocht moet je drinken om dit vochtverlies weer aan te vullen?
Om vocht aan te vullen drink je 1,5 - 2 maal zoveel als het vochtverlies
· Als je een liter vocht verloren heeft, drinkt u 1,5 – 2 maal zoveel om dit weer aan te vullen. Tijdens de training heeft u al een halve liter gedronken, dus u drinkt nog 1-1,5 liter.
Je kunt beter grote hoeveelheden drinken dan steeds kleine beetjes
· Hoeveelheden van ongeveer 250 ml kun je drinken om de 20 minuten. Grotere hoeveelheden in een keer versnellen de maaglediging. De totale hoeveelheid vocht die je aan wilt vullen verspreid je dan over de training.
· Waarmee kun je het beste aanvullen?
· Het aanvullen van energie (koolhydraten, suikers) in sportdrank is pas nodig als je langer traint dan 45 minuten intensieve training. Een intensieve training komt overeen met een hartslag tijdens de training die 70-80% van de maximale hartslag is. De MFP-training is over het algemeen niet intensief. Je kunt met water je vochtverlies weer aanvullen.
Zorg dat je voor een training voldoende drinkt
Voldoende drinken betekent ruim 1,5 liter per dag onder normale omstandigheden. Het vochtverlies dat je tijdens de training hebt verloren vul je naast deze 1,5 liter aan.
 
 
 
Werking van sportdrank:
Allereerst: wat gebeurt er als we sportdrank drinken:
De sportdrank komt eerst in de maag. De maag houdt de drank even vast voordat deze naar de darmen gaat. Vanuit de darmen wordt het opgenomen in het bloed en vervoert door het lichaam. De samenstelling van een drank beïnvloedt de snelheid van de maaglediging. De hoeveelheid koolhydraten, mineralen en osmolariteit van een drank spelen hierbij een rol.
  • Koolhydraten: hoe meer koolhydraten een drank bevat, hoe langer het duurt voordat de drank de maag verlaat, en dus wordt opgenomen in het lichaam.
  • Mineralen; hoeveelheid natrium: als er meer dan 400 mg natrium (zout) per liter in een drank zit, wordt deze sneller opgenomen in het lichaam.
  • Osmolaliteit: Osmolaliteit betekent het aantal deeltjes in water. Dit wordt op een drankje aangegeven met de termen isotoon, hypotoon en hypertoon. Hoe meer deeltjes in een oplossing, hoe langer het duurt voordat de drank uiteindelijk in het bloed wordt opgenomen.
Hypotoon en isotoon bevatten weinig deeltjes (waaronder koolhydraten en mineralen), zij worden snel opgenomen in het bloed.
Hypertone dranken bevatten veel deeltjes. Dranken die meer dan 400 mg/Osm/kg worden hypertoon genoemd. Ook cola en vruchtensappen zijn hypertoon.
 
 
 
Wanneer drink je welke drank:
Je hebt een drank met koolhydraten nodig als je langer dan 45 minuten intensief sport. Vind je het wenselijk om een (sport)drank met koolhydraten te drinken, neem dan een drank waarin 30-80 gram koolhydraten per liter zit. Deze worden namelijk redelijk snel opgenomen.
Als je erg intensief traint kun je het beste een isotone of hypotone drank drinken, deze wordt snel opgenomen in het lichaam. Bij de keuze houd je rekening met de hoeveelheid koolhydraten en met de hoeveelheid vocht.
 
Sport en verbranding van voedingsstoffen
Een veel gehoorde opmerking is dat je hartfrequentie tijdens training binnen de "fatburning" zone zou moeten vallen, om het meeste vet te verbranden. Verlies je dan ook daadwerkelijk het meeste gewicht als je in deze zone traint?
We nemen als voorbeeld een man van 50 jaar, hij weegt 70 kg. Hij fietst een half uur lang 16 km/uur, 21 km/uur, 28 km/uur en 33 km/uur. Hieronder staan een aantal gegevens die tijdens zijn training gemeten kunnen worden.
 
 
 
Tijd (min.) Km/
uur
Hart-
frequentie
Zone Energie (kcal) Energiebron
30 33 150 High Risk 560 Voornamelijk glucose
30 28 136 Cardio Vasculair 420 Voornamelijk glucose, vet
30 21 119 Fat Burning 280 Voornamelijk vet
30 16 102 Low Intensity 140 Voornamelijk vet
 
 
 
Wat je kunt aflezen in bovenstaande tabel is het volgende:
· Hoe hoger de hartfrequentie tijdens inspanning, hoe intensiever je traint.
· Hoe intensiever je traint, hoe meer energie je verbruikt.
· Als je intensiever traint, wordt er relatief meer glucose als energiebron aangesproken (uit glycogeenvoorraad in de spieren) in plaats van vetten (vetreserve). Echter tijdens de cardio-vasculaire training worden er absoluut gezien meer vetten verbrand dan tijdens de fat burning zone.
Als je meer energie wilt verbranden, kunt je het beste in de cardio-vasculaire zone trainen. Je verbruikt in deze zone meer energie, vetten en glucose dan in de fatburning zone.
Als je wel wat meer energie wilt verbranden, maar niet intensiever mag of kunt trainen dan de "fat-burning" zone, kunt je ook wat langer trainen binnen deze zone.
 
bron: www.physique.nl
.  
In geen geval is Bike-Zone aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade als gevolg van of in verband met het gebruik van de op deze pagina beschikbare informatie.

Niets van de website (www.bikezone.nl en onderliggende sites) mag worden gereproduceerd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur.


Disclaimer: De getoonde afbeelding kan afwijken van het artikel dat u bestelt. Alle op de website verstrekte informatie is uitsluitend indicatief en kan zonder mededeling worden aangepast. Aan de verstrekte informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen en typefouten voorbehouden.Â